MELODY 50 – SERGE GAINSBOURG

MELODY 50 – SERGE GAINSBOURG

Als er in de geschiedenis één plaat is die een monument binnen het popgenre kan worden genoemd, dan wel Histoire de Melody Nelson. Verschenen in 1971, geldt het meesterwerk van Serge Gainsbourg heden ten dage als het invloedrijkste Franse popalbum ooit.

Histoire de Melody Nelson was een heuse labour of love voor Gainsbourg, die zich tot dan toe vooral had doen gelden als zanger van aanvankelijk vrij klassieke chansons en daarna als de vervaardiger van weliswaar geniale maar tezelfdertijd uitgesproken ‘lichte’ muziek, met liedjes als ‘Initials B.B.’ en het provocerende duet met muze Jane Birkin ‘Je t’ aime… moi non plus’. Het bracht hem roem à volonté, maar Gainsbourg wilde meer. Opnieuw Jane Birkin hielp hem op Histoire de Melody Nelson om inderdaad zijn – of dé – artistieke top te bereiken.

Maar wat is het nu toch dat deze plaat over een obsessie voor het minderjarige Engelse meisje uit de titel precies een halve eeuw na verschijning nog altijd zo tijdloos aantrekkelijk maakt? Het antwoord op die vraag tracht bassist en arrangeur Tim Vandenbergh (o.a. The Colorist Orchestra) in de voorstelling Melody 50 te vinden door onder meer te wijzen op de maatschappelijke relevantie van het album, die vandaag misschien wel meer dan ooit als een paal boven water staat. Pieter-Jan De Smet is hierbij, als gepassioneerd vertolker en mannelijke protagonist, de perfecte bondgenoot. Terwijl Lies Steppe, de first lady of jazz bij Klara, er op haar beurt voor zorgt dat de geladen sensualiteit waarvan het album is doordesemd in vrouwelijke stemvorm tot leven komt.

Bezetting:
Lies Steppe : zang, spoken word
Pieter-Jan De Smet : zang, gitaar
Bjorn Eriksson : gitaar
Tim Vandenbergh : contrabas
Karel De Backer : drums
Seraphine Stragier : cello
Yumika Lecluyze : viool
Jeroen Baert : viool
Karel Coninx : altviool