Te Gek!? Open Geest: Bijzondere Ontwikkelingen

Te Gek!? Open Geest: Bijzondere Ontwikkelingen

Rick de Leeuw & Sven Unik-ID

Sven kreeg in zijn jonge leven af te rekenen met twee psychoses. Met vallen en opstaan heeft hij zijn waanzin leren beheersen door die vorm te geven in kunstinstallaties en performances. Rick sleet zijn jeugd in de grauwe werkelijkheid van een katholiek jongensinternaat. De nauwelijks te stillen honger naar onafhankelijkheid die hij daar heeft opgedaan, weerklinkt in veel van zijn werk.

In Bijzondere ontwikkelingen gaan ze samen op zoek naar het verband tussen ‘gekte’ en creativiteit en naar het inspirerende verschil tussen ‘normaal’ en iets minder ‘normaal’. Bijzondere ontwikkelingen is een ode aan de kwetsbaarheid, en tegelijk een vrolijke viering van de weerbaarheid van de menselijke geest.

Eigenlijk is het te gek om los te lopen: over ernstige psychische problemen wordt amper gepraat, terwijl één op vier personen in België er vroeg of laat mee te maken krijgt.

Deze tournee kadert in de viering ‘15 jaar Te Gek!?’

Het overkomt niet alleen anderen maar ook onszelf, onze kinderen, ouders, familie, vrienden, buren, kennissen…

Te Gek!? tracht al jaren geestelijke gezondheid in Vlaanderen bespreekbaar te maken en te komen tot een juiste kijk op mensen met psychische problemen. De organisatie Te Gek!? is de voorbije jaren uitgegroeid tot een begrip in Vlaanderen. Sinds 1 januari 2019 is Te Gek!? werkzaam binnen het Steunpunt Geestelijke Gezondheid.

In het voorjaar van 2014 vond de eerste Te Gek!? muziektheatertournee in de psychiatrische centra van Vlaanderen plaats onder de noemer OPEN GEEST, met Rick de Leeuw en Jan Hautekiet. In het najaar van 2017 zorgde OPEN GEEST XL voor een beklijvende voorstelling. Centraal hierin stond het verhaal van Annelies Brosens van Laïs, die een depressie doormaakte en daar sterker uit tevoorschijn kwam. Eind 2018 brachten Eline De Munck en Wouter Berlaen een succesvolle voorstelling rond het thema zelfdoding.